Embargo Rosji na polskie artykuły żywnościowe – reakcja UE i Polski08.09.2014

Od sierpnia obowiązuje rosyjskie embargo na warzywa i owoce, mięso, drób, ryby, mleko i nabiał z krajów UE, USA, Australii, Kanady oraz Norwegii. Ministerstwo rolnictwa szacuje, że straty polskiego sektora owoców i warzyw wynikające z wprowadzonego przez Rosję embarga mogą wynieść ok. 500 mln euro. Pytanie brzmi – czy da się je zminimalizować? Czy UE lub rząd Polski wdrożyli działania pomocowe?

W reakcji na rosyjskie embargo Komisja Europejska (KE) ogłosiła, że przeznaczy 125 mln euro na wsparcie dla sektora owoców i warzyw, z czego 82 mln euro ma trafić do producentów jabłek i gruszek. Unijne fundusze mają być przeznaczone na wycofanie z rynku części zbiorów, co ma zapobiec nadmiernemu spadkowi cen.

Nadzwyczajne środki obejmują: pomidory, marchew, kapusty, paprykę, kalafiory i brokuły, ogórki i korniszony, pieczarki, jabłka, gruszki, śliwki, owoce miękkie, winogrona stołowe, kiwi.

Produkty wycofane z rynku mogą być przeznaczone na: bezpłatną dystrybucję, spasanie, przetwórstwo na bioetanol przeznaczony na cele nieżywnościowe, przetwórstwo na biogaz i zielone zbiory i niezbieranie.

Mechanizmy uruchomione przez KE weszły w życie 18 sierpnia br. i będą obowiązywały do końca listopada. Ze wsparcia mogą skorzystać wszyscy producenci, również niezrzeszeni.

Konsulting

Zapoznaj się z usługą

 

KE zapowiedziała, że 125 mln euro wsparcia to tylko wyjściowa kwota i będą kolejne transze.

3 września KE poinformowała o zwiększeniu unijnych funduszy o 30 mln euro na nowe programy promocyjne Wspólnej Polityki Rolnej, które zaczynają się 2015 r., co w efekcie daje łącznie 60 mln euro dostępnych na promocję żywności.

Aby skorzystać z dofinansowania, organizacje branżowe i międzybranżowe mogą składać programy promocyjne do Agencji Rynku Rolnego (ARR) do końca września br. Kampanie współfinansowane będą w 50% ze środków unijnych, w 30% ze środków własnych, a pozostałe 20% stanowić będzie wkład własny organizacji.

Dodatkowo 4 września KE podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania masła i odłuszczonego mleka w proszku oraz serów w ramach tymczasowego nadzwyczajnego systemu pomocy.

 

 Niniejsza publikacja została sporządzona z najwyższą starannością, jednak niektóre informacje zostały podane w formie skróconej. W związku z tym artykuły i komentarze zawarte w „Newsletterze” mają charakter poglądowy, a zawarte w nich informacje nie powinny zastąpić szczegółowej analizy zagadnienia. Wobec powyższego Grant Thornton nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek straty powstałe w wyniku czynności podjętych lub zaniechanych na podstawie niniejszej publikacji. Jeżeli są Państwo zainteresowani dokładniejszym omówieniem niektórych kwestii poruszonych w bieżącym numerze „Newslettera”, zachęcamy do kontaktu i nawiązania współpracy. Wszelkie uwagi i sugestie prosimy kierować na adres jacek.kowalczyk@pl.gt.com
Audyt – Podatki – Outsourcing – Konsulting
Member of Grant Thornton International Ltd

Artykuły powiązane:

Nowa struktura JPK_VAT (3) –(...)

Czytaj więcej →

Otrzymanie z opóźnieniem faktury z(...)

Czytaj więcej →

Czy biegły rewident jest „insiderem”?(...)

Czytaj więcej →

Przedsiębiorcy rodzinni zdobyli zaufanie Polaków

Czytaj więcej →

Tygodniowy przegląd podatkowy nr 54

Czytaj więcej →

Wróć do najnowszych publikacji

Dalej →
Blog podatkowy

Blog Doradców Podatkowych

Piszemy o podatkach dla przedsiębiorców

Przejdź do Bloga
Blog Księgowych

Blog Księgowość jest sexy

Księgowość jest ciekawa, intrygująca po prostu sexy.

Przejdź do Bloga
Blog Kadr i Płac

Poradnik HR

Piszemy i dyskutujemy
o kadrach, płacach
i "miękkim" HR

Przejdź do Bloga
Skontaktuj się z nami