Treść artykułu

W ostatnich dniach pojawiły się pierwsze interpretacje Ministra Rozwoju i Finansów potwierdzające, że podatnicy, którzy dokonują kompensat zobowiązań o wartości przekraczającej 15.000 zł, będą mogli zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki, których dotyczą te zobowiązania. W takim przypadku nie będzie miał zastosowania wynikający z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej limit, powyżej którego transakcja powinna być zapłacona za pośrednictwem rachunku płatniczego. Powyższe stanowisko potwierdzają różne ośrodki interpretacyjne, np. Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach oraz Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie. Czytaj więcej na blogu Doradców Grant Thornton >>

Najczęściej czytane