Wysłuchaj artykuł* lub czytaj dalej
*Artykuł czytany głosem wygenerowany przez AI
Jakich opakowań dotyczy system kaucyjny?
Na wstępie warto przypomnieć, że systemem kaucyjnym będą objęte trzy rodzaje opakowań na napoje, tj.
- butelki jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych o pojemności do 3 l;
- puszki metalowe o pojemności do 1 l;
- butelki szklane wielokrotnego użytku o pojemności do 1,5 l.
Opakowanie objęte systemem kaucyjnym będzie więc zawierało wskazaną przez ustawodawcę pojemność jakiegoś napoju, ponadto będzie musiało zostać wykonane z określonego materiału. Stąd, dla przykładu, butelka na wodę wykonana z tworzywa sztucznego o pojemności 5 litrów będzie wyłączona z systemu całkowicie.
Napój, czyli co ma być w opakowaniu
Jak już wskazaliśmy, systemem kaucyjnym będą objęte wyłącznie opakowania na napoje. To, czym jest napój może wymagać czasami pogłębionej analizy.
Oczywistym jest, że za napój należałoby uznać wodę, sok, nektar, czy piwo. Napojem będzie również mleko, jogurt, czy inny pitny produkt mleczny, przy czym polski ustawodawca zdecydował się wprost wyłączyć je z systemu kaucyjnego.
Należy również zauważyć, że zgodnie z definicją ustawową, przez napój będziemy rozumieć każdy płyn, który jest przeznaczony do bezpośredniego wypicia, bez konieczności poddania go obróbce. W tym kontekście może pojawić się wiele wątpliwości praktycznych, kiedy mamy jeszcze do czynienia z napojem „do wypicia” a kiedy w opakowaniu znajduje się już żywność (produkt spożywczy). Dla dokonania takiej oceny kluczowa może być konsystencja produktu, jak również okoliczność, czy produkt jest możliwy do spożycia bezpośrednio z opakowania, czy może do spożycia wymaga rozcieńczenia albo użycia sztućców.
Warto więc, żeby podmioty wprowadzające na polski rynek produkty w opakowaniach przeanalizowały starannie swoje wyroby i zidentyfikowały te, które mieszczą się w definicji napoju dla celów systemu kaucyjnego.
Google news
Bądź na bieżąco ze zmianami w prawie, podatkach i księgowości! Zaobserwuj nas w Wiadomościach Google
System kaucyjny także w aptekach?
Ustawodawca wyłączył z definicji napoju płyny, które będą spełniały definicje ustawowe produktów leczniczych, wyrobów medycznych, czy żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Należy jednak pamiętać, że w systemie kaucyjnym pozostaną suplementy diety o płynnej konsystencji. Tym samym również producenci z branży farmaceutycznej oraz apteki prowadzące sprzedaż suplementów diety, będą musiały przejrzeć swoją ofertę pod kątem podlegania pod system kaucyjny.
Kiedy muszę pobrać kaucję?
Należy pamiętać, że wszystkie podmioty, które sprzedają konsumentom napoje w opakowaniach objętych systemem kaucyjnym będą musiały pobierać kaucję. Przykładowo, oprócz sklepów spożywczych mogą to być wspomniane powyżej apteki, jak również stacje benzynowe, siłownie, sklepy internetowe, czy tzw. branża HoReCa. Nie będzie miał żadnego znaczenia profil działalności danej jednostki handlowej a jedynie to, jakie dana jednostka oferuje towary.
Przy czym trzeba pamiętać, że kaucja będzie pobierana w całym łańcuchu dystrybucji produktów, począwszy od producenta a na konsumencie kończąc. A zatem sam fakt, że dany podmiot nie jest producentem napojów, czy też nie prowadzi żadnej jednostki handlu detalicznego, nie oznacza jeszcze, że obowiązek pobrania kaucji nie będzie go w ogóle dotyczył.
Ponadto, szczególnie wątpliwe mogą okazać się przypadki, w których napoje, w opakowaniach objętych systemem kaucyjnym, będą wydawane bezpłatnie. Może dotyczyć to gratisów przy sprzedaży towarów w promocji, ale również sytuacji, gdy napoje w plastikowych butelkach są podawane bezpłatnie uczestnikom podczas różnych imprez np. targów handlowych, jak również przekazywane pracownikom w zakładach pracy.
Istotne jest więc, aby w najbliższych miesiącach przeanalizować pod kątem nowych przepisów wszystkie takie możliwe okoliczności, w których dochodzi do obrotu czy nieodpłatnego wydania napojów w opakowaniach objętych system kaucyjnym. Taka wcześniejsza analiza z pewnością uprości wdrożenie systemu kaucyjnego na czas.
Branża HoReCa z pytaniami o system kaucyjny
Wiele praktycznych wątpliwości może pojawić się w szeroko rozumianej branży HoReCa. Zastanowienia będzie wymagało przykładowo, jak potraktować sytuacje, gdy napój będzie przekazywany konsumentowi w otwartej butelce bez zakrętki albo przelewany bezpośrednio do szklanki.
Pytania będą dotyczyły również tego w jakim zakresie punkty gastronomiczne będą uczestniczyły w systemie kaucyjnym. Zasadniczo zakres obowiązków ma zależeć od powierzchni sprzedaży (tj. mniej niż 200 m2 lub powyżej 200 m2). Niemniej, nie jest do końca jasne w jaki sposób należałoby taką powierzchnię wyliczać w przypadku punktów gastronomicznych, tj. czy należałoby wziąć pod uwagę całą przestrzeń, w której odbywa się obsługa klientów i po której konsumenci mogą się przemieszczać i na której mogą przebywać, czy też może ograniczyć się wyłącznie do powierzchni lady, gdy w ten sposób przyjmowane są zamówienia.
Przepisy o systemie kaucyjnym nie odnoszą się wprost do jednostek działających w branży HoReCa, dlatego tak ważne jest by każdy przypadek przeanalizować indywidualnie.
Przywołane przez nas sytuacje tylko potwierdzają, że z pozoru jasne regulacje mogą rodzić wiele praktycznych wątpliwości. Warto więc zadać sobie dzisiaj pytanie, czy system kaucyjny będzie dotyczył Państwa działalności, a jeśli tak, to jakie wiążą się z tym obowiązki. W niektórych przypadkach, gdy przepisy nie dają jednoznacznej odpowiedzi, konieczne będzie rozważenie wystąpienia z wnioskiem o interpretację do marszałka województwa. Zachęcamy więc do kontaktu z nami, w celu wypracowania racjonalnych rozwiązań.
Czytaj więcej: