Przygotowując roczne zeznanie CIT za miniony rok podatkowy warto zastanowić się nad możliwością uwzględnienia w kosztach uzyskania przychodów wydatków na zakup usług gastronomicznych czy posiłków.
Zgodnie z regulacjami zawartymi w art. 16 ust. 1 pkt 28 Ustawy CIT oraz art. 23 ust. 1 pkt 23 Ustawy PIT za koszty uzyskania przychodów nie uważa się kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Ustawy powyższe nie zawierają definicji pojęcia „reprezentacja”. Powodowało to, że organy podatkowe podejmowały próby nadania terminowi „reprezentacja” własnych znaczeń.
Aby ostatecznie rozstrzygnąć powyższy problem, w oparciu o wyrok NSA z dnia 17 czerwca 2013 r., sygn. akt II FSK 702/11, Minister Finansów uznał, że nie podlegają wykluczeniu z kosztów uzyskania przychodów ponoszone przez podatników wydatki na drobne poczęstunki (np. ciastka, paluszki, kanapki), napoje (np. kawa, herbata, woda mineralna, soki), a także posiłki (np. obiady, lunche), niezależnie od miejsca ich podawania (w siedzibie podatnika, czy też poza nią), podawane podczas prowadzenia rozmów z kontrahentami, inwestorami, wykonawcami etc. dotyczących zakresu prowadzonej przez podatników działalności gospodarczej.
Stanowisko Ministra Finansów zostało zawarte w interpretacji ogólnej – a więc obowiązującej wszystkich podatników – z dnia 26 listopada 2013 r., sygn. DD6/033/127/SOH/2013/RD-120521.
Interpretację wydano pod koniec roku. Natomiast wydatki, o których mowa w interpretacji większość podatników ponosi przez cały rok. Tym samym przygotowując zeznanie roczne warto zastanowić się nad tym, czy nie należy uznać za koszt uzyskania przychodu wydatku na biznesowy lunch z kontrahentem, poniesiony na przykład w styczniu 2013 roku i zaliczony w tym miesiącu do wydatków na reprezentację. Podobnej analizy można dokonać w odniesieniu do wydatków z poprzednich lat.
Nie mniej jednak nie możemy automatycznie zaliczyć każdego wydatku do kosztów podatkowych. Jak bowiem wskazuje Minister Finansów kwalifikacja każdego wydatku powinna być odrębna, pod kątem warunków i okoliczności uzasadniających poniesienie takich kosztów. Natomiast za wydatki na zakup żywności, napojów i usług gastronomicznych, wyłączone z kosztów uzyskania przychodów na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 28 Ustawy CIT i art. 23 ust. 1 pkt 23 Ustawy PIT należy uznać te, których wyłącznym bądź dominującym celem jest stworzenie pewnego wizerunku podatnika, stworzenie dobrego obrazu jego firmy, czy działalności, wykreowanie pozytywnych relacji z uczestnikami takich spotkań.
W wypadku Państwa wątpliwości co do kwalifikacji poszczególnych wydatków służymy pomocą.