Przygotowując roczne zeznanie CIT za miniony rok podatkowy warto zastanowić się nad możliwością uwzględnienia w kosztach uzyskania przychodów wydatków na zakup usług gastronomicznych czy posiłków.
Zgodnie z regulacjami zawartymi w art. 16 ust. 1 pkt 28 Ustawy CIT oraz art. 23 ust. 1 pkt 23 Ustawy PIT za koszty uzyskania przychodów nie uważa się kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Ustawy powyższe nie zawierają definicji pojęcia „reprezentacja”. Powodowało to, że organy podatkowe podejmowały próby nadania terminowi „reprezentacja” własnych znaczeń.
Aby ostatecznie rozstrzygnąć powyższy problem, w oparciu o wyrok NSA z dnia 17 czerwca 2013 r., sygn. akt II FSK 702/11, Minister Finansów uznał, że nie podlegają wykluczeniu z kosztów uzyskania przychodów ponoszone przez podatników wydatki na drobne poczęstunki (np. ciastka, paluszki, kanapki), napoje (np. kawa, herbata, woda mineralna, soki), a także posiłki (np. obiady, lunche), niezależnie od miejsca ich podawania (w siedzibie podatnika, czy też poza nią), podawane podczas prowadzenia rozmów z kontrahentami, inwestorami, wykonawcami etc. dotyczących zakresu prowadzonej przez podatników działalności gospodarczej.