W dniu 1 lutego opublikowana została opinia Rzecznika Generalnego w sprawie zawisłej przed Trybunałem Sprawiedliwości UE – dotyczącej podatku akcyzowego.
Spór w tej sprawie toczy się od wielu lat, a jego istotą jest kwestia uwzględniania w podstawie opodatkowania piw smakowych substancji smakowych i syropu cukrowego. Zdaniem organów podatkowych, składniki te powinny zwiększać tę podstawę, co w konsekwencji prowadzi do płacenia wyższej akcyzy.
Rzecznik Generalny zajął jednak stanowisko przeciwne. Według niego:
Artykuł 3 ust. 1 dyrektywy Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych należy interpretować w ten sposób, że w celu ustalenia podstawy opodatkowania piw smakowych w oparciu o skalę Plato nie należy uwzględniać ekstraktu pochodzącego z substancji smakowych i syropu cukrowego dodanych po zakończeniu fermentacji.
Jeżeli Trybunał Sprawiedliwości UE przychyli się do takiego stanowiska, otworzona zostanie w Polsce droga do roszczeń producentów piw smakowych o zwrot nadpłaconej akcyzy.
Sprawdź Akcyza, cło, klasyfikacja CN i PKWiU Grant Thornton