Ministerstwo Finansów opublikowało projekt wprowadzający nową matrycę stawek VAT. Projekt zakłada rewolucyjne zmiany w zakresie sposobu identyfikowania towarów i usług dla celów opodatkowania VAT. Wprowadza odejście od klasyfikowania towarów i usług na podstawie PKWiU 2008 na rzecz Nomenklatury Scalonej (CN) w zakresie towarów oraz PKWiU 2015 w zakresie usług. Nowe przepisy mają wejść w życie częściowo 1 kwietnia 2019 r. , a w większym zakresie 1 stycznia 2020 r.

Projekt ma na celu walkę do dotychczasowymi absurdami w zakresie stawek VAT

Projekt zakłada przyjęcie, co do zasady, jednej stawki podatku dla całego działu CN, czyli wszystkich towarów sklasyfikowanych w danym dziale, np. mięso, produkcja mleczarska, warzywa czy owoce. Nie będzie miało więc znaczenia czy chodzi o owoce cytrusowe czy krajowe, jak to jest w chwili obecnej. To duże uproszczenie dla przedsiębiorców, bo niuanse techniczne, czy drobne różnice w składzie towaru w wielu sytuacjach nie będą mieć znaczenia.

Pieczywo wreszcie będzie objęte jedną stawką bez względu na termin przydatności do spożycia. Musztarda (dzisiaj opodatkowana według stawki 23%) przestanie być dyskryminowana wśród innych sosów takich jak ketchup czy sos musztardowy (korzystających z uprzywilejowanej stawki 8%). Stawką obniżoną mają być opodatkowane produkty dla dzieci i niemowląt (smoczki, pieluszki, foteliki) oraz e-booki.

Zmniejszy się liczba pozycji w załącznikach do ustawy, a więc łatwiej będzie znaleźć właściwą informację. Stawką 8% ma być objęte ok 75 pozycji (obecnie 150), a stawką 5% ponad 20 pozycji (dzisiaj 35).

Chociaż mniej pozycji w załączniku do ustawy niekonieczne będzie oznaczać mniej produktów objętych niższymi stawkami, a raczej inny opis danej pozycji. Systematyka klasyfikacji PKWiU oraz kody CN mają inną budową.

VAT na niektóre produkty wzrośnie

Wzrośnie stawka VAT m.in. na soki inne niż tzw. 100%, homary, ośmiornice i inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich, a także produkty gotowe i dania serwowane w placówkach gastronomicznych, zawierające te produkty.

 

Przedsiębiorców czeka dodatkowa praca

Największe zmiany czekają więc branże spożywcze i gastronomiczne. Dokładnego przeglądu nowych przepisów powinny dokonać również firmy prowadzące działalność w sektorach objętych odwróconym VAT oraz solidarną odpowiedzialnością gdyż w nowej matrycy niektóre kategorie są szerzej określone i może się okazać, że większą liczbę towarów trzeba będzie objąć mechanizmem odwróconego VAT.

O zamieszaniu w stawkach pisaliśmy w naszym raporcie „Niestrawny VAT na żywność”

Zmiana matrycy stawek VAT to zmiana rewolucyjna. Warto aby przedsiębiorcy nie zwlekali z zapoznaniem się z projektem i z dużym wyprzedzeniem przeanalizowali plany ministerstwa. Aktualnie trwają konsultacje społeczne. To dobry moment, aby zgłosić swoje uwagi lub zastrzeżenia.

Porozmawiajmy o Twoich wyzwaniach

Świadczymy usługi w zakresie Nowa matryca stawek VAT

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym dniu roboczym aby porozmawiać o Twoich potrzebach i dopasować do nich naszą ofertę.

Pole zawiera niedozwolone znaki

Nieprawidłowy format. Wprowadź twojadres@twojadomena.pl lub nr telefonu: XXXXXXXXX.

Poproś o kontakt

Małgorzata Samborska

Partner, Doradca Podatkowy

Niniejsza publikacja została sporządzona z najwyższą starannością, jednak niektóre informacje zostały podane w formie skróconej. W związku z tym artykuły i komentarze zawarte w „Newsletterze” mają charakter poglądowy, a zawarte w nich informacje nie powinny zastąpić szczegółowej analizy zagadnienia. Wobec powyższego Grant Thornton nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek straty powstałe w wyniku czynności podjętych lub zaniechanych na podstawie niniejszej publikacji. Jeżeli są Państwo zainteresowani dokładniejszym omówieniem niektórych kwestii poruszonych w bieżącym numerze „Newslettera”, zachęcamy do kontaktu i nawiązania współpracy. Wszelkie uwagi i sugestie prosimy kierować na adres jacek.kowalczyk@pl.gt.com.