Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 25 października 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia przypadków, w których zezwolenie na pracę cudzoziemca jest wydawane bez względu na szczegółowe warunki wydawania zezwoleń na pracę cudzoziemców nie będzie można zatrudniać obywateli Rosji na uproszczonych zasadach.

Z tzw. procedury oświadczeniowej, która pozwala na zatrudnienie cudzoziemców z określonych krajów do 24 miesięcy bez zezwolenia na pracę, w związku z oświadczeniem o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi na podstawie wpisu do ewidencji oświadczeń, będą mogli skorzystać już tylko obywatele Armenii, Białorusi, Gruzji, Mołdawii i Ukrainy.

Oznacza to, że oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy nie będą wydawane dla obywateli Rosji.

BEZPŁATNY INFORMATOR: Zmiany w prawie pracy 2022 i 2023 – praca zdalna, kontrola trzeźwości, work-life balance, sygnaliści, płaca minimalna i diety służbowe

Wydane już oświadczenia są ważne i na mocy art. 15zzq. ust 3 tzw. specustawy covidowej (tj. ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw) zostają przedłużone do 30 dnia następującego po dniu odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, w zależności od tego który z tych stanów obowiązywał jako ostatni.

Nowe przepisy weszły w życie z dniem 28.10.2022 r.

AUTORKA: Monika Rosa, Junior Associate, Zespół Prawa Pracy

Świadczymy usługi w zakresie Prawo pracy