Stawki VAT to od lat zmora całej branży spożywczej w Polsce. Ile kosztowałoby ich ujednolicenie? Nie dużo. Zmiana z 8% na 5% odjęłaby budżetowi państwa zaledwie 0,5 mld zł – wynika z raportu „Niestrawny VAT na żywność”.

System podatkowy w Polsce to obecnie około 6 tys. stron ustawy i rozporządzeń. Co więcej, z roku na rok przepisy te w dużej mierze się zmieniają, a w wielu miejscach są sprzeczne albo nieprecyzyjne. Trudno się więc dziwić, że podatnicy uważają system podatkowy w Polsce za nieprzyjazny, niezrozumiały.

Dysfunkcyjność regulacji widać zwłaszcza na przykładzie podatku VAT w sektorze spożywczym. Królują tu nieprecyzyjne przepisy, mnogość stawek podatkowych dla poszczególnych produktów, niejasne zasady ich stosowania oraz niejednolita – w dodatku nieustannie zmieniająca się – linia interpretacyjna organów podatkowych. To właśnie w branży spożywczej toczą się największe boje między podatnikami a fiskusem o to, według jakich stawek podatku VAT rozliczać poszczególne produkty, np. dlaczego musztardę należy rozliczyć z 23-procentową stawką, a sos musztardowy z 8-procentową.

Jak pokazuje raport Grant Thornton „Niestrawny VAT od żywności”, publikowany w ramach cyklu „Purpurowy Kalkulator”, przepisy te można uprościć. Według naszych obliczeń, koszty ujednolicenia stawek podatkowych VAT w branży spożywczej wcale nie byłyby wysokie dla budżetu państwa.

  • Gdyby dla wszystkich artykułów spożywczych oraz napojów bezalkoholowych zamienić obecną stawkę VAT 8% na 5%, byłoby to ogromne uproszczenie systemu dla przedsiębiorców, a koszt dla budżetu wyniósłby zaledwie 0,5 mld zł.
  • Gdyby całkowicie ujednolicić wszystkie trzy stawki (23, 8 i 5%) od żywności (bez napojów) do 5%, kosztowałoby to budżet państwa 1,7 mld zł.
  • Gdyby natomiast dla żywności i napojów bezalkoholowych ujednolicić stawki do 8%, budżet państwa nawet by na tym zarobił około 0,2 mld zł.

Zamiana stawki 8% na 5% dla produktów żywnościowych i napojów bezalkoholowych oznaczałoby dla budżetu koszt maksymalnie kilkuset milionów złotych. Przy wpływach VAT na zakładanym na 2017 r. poziomie 143,5 mld zł – to bardzo niewielka kwota, tymczasem korzyść dla przedsiębiorców byłaby ogromna - komentuje Małgorzata Samborska, Doradca Podatkowy w Grant Thornton, Lider Zespołu Doradztwa dla Branży Spożywczej

Czytaj więcej w pełnym raporcie:

Niestrawny VAT od żywności

(.pdf, Rozmiar: 582,71 KB)

Porozmawiajmy o Twoich wyzwaniach

Świadczymy usługi w zakresie Jak uprościć VAT na żywność

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym dniu roboczym aby porozmawiać o Twoich potrzebach i dopasować do nich naszą ofertę.

Poproś o kontakt

Niniejsza publikacja została sporządzona z najwyższą starannością, jednak niektóre informacje zostały podane w formie skróconej. W związku z tym artykuły i komentarze zawarte w „Newsletterze” mają charakter poglądowy, a zawarte w nich informacje nie powinny zastąpić szczegółowej analizy zagadnienia. Wobec powyższego Grant Thornton nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek straty powstałe w wyniku czynności podjętych lub zaniechanych na podstawie niniejszej publikacji. Jeżeli są Państwo zainteresowani dokładniejszym omówieniem niektórych kwestii poruszonych w bieżącym numerze „Newslettera”, zachęcamy do kontaktu i nawiązania współpracy. Wszelkie uwagi i sugestie prosimy kierować na adres jacek.kowalczyk@pl.gt.com.